Prema podacima Svjetske organizacije za zaštitu prirode (WWF-a), u Hrvatskoj godišnje bacamo oko 400.000 tona hrane, dajući svoj doprinos europskim brojkama koje su na oko vrtoglavih 88 milijuna tona, dok na svjetskoj razini ta brojka iznosi 1,33 milijarde tona, odnosno čak jedna trećina ukupno proizvedene hrane.

Vrijeme je za novi način razmišljanja i postupanja – cirkularnu ekonomiju. Ona uključuje smanjenje količine otpada koju stvaramo, ponovnu uporabu, recikliranje i ostale postupke koji omogućuju odgovorniju i učinkovitiju uporabu resursa. Ostaci hrane stvaraju nepodnošljiv pritisak na odlagališta smeća te svojim razlaganjem ispuštaju plin metan koji okolišu šteti više od ugljičnog dioksida.

Analizirajući tržišta otkrili smo rješenja, jedinstvene tehnologije, koja bi mogla riješiti ili značajno smanjiti količine ostataka hrane.

Uređaji ne samo da imaju ogroman potencijal na tržištu EU-a, već bi mogli postati dio šireg rješenja sustava gospodarenja otpadom, koji će znatno smanjiti problem otpada od hrane. Koriste se tehnologijom koja ostatke od hrane pretvara u supstrat, reducirajući volumen sve do 93%.

Uz komercijalne uređaje, u portfolio-u imamo modele koji su prikladni za upotrebu u kućanstvu, kućama za odmor, vilama, restoranima, ali i u manjim i većim hotelima.

Ono što je nekad bilo smeće ili ostatak, sada postaje vrijedna sirovina.

KOMERCIJALNI UREĐAJ ZA TRETIRANJE OSTATAKA HRANE

Tehnologija koja ostatke hrane pretvara u supstrat, reducirajući volumen za 83-93 %. Supstrat koji nastaje može se koristiti kao gnojivo, odnosno organska dopuna tlu.

Uređajem možete unaprijediti svoje zeleno poslovanje, smanjiti ili eliminirati troškove odvoza te optimizirati poslovne procese.

Jednostavan je za instalaciju i predviđen da stoji kao samostalna jedinica ne zahtijevajući posebnu opremu kao što su dovodne cijevi ili ventilacija. U samom procesu ne sudjeluju ni mikroorganizmi, enzimi ili drugi aditivi. Sistem je opremljen uređajem za uklanjanje mirisa koji su povezani s razgradnjom ostataka  hrane. Sustav na licu mjesta razgrađuje ostatke hrane u vremenu od 6 do 23 sati. Uz minimalno korištenje električne energije pomoću uređaja doprinosite smanjenju stakleničkih plinova i globalnom zagrijavanju!

Uređaj je optimalan za korištenje u hotelima, restoranima, menzama, kampovima, reciklažnim centrima, bolnicama, staračkim domovima, vrtićima, školama, u obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i slično.

Ovisno o Vašim potrebama postoje uređaji koji mogu obraditi 30, 100, 500, 1000 i 1200 kg ostataka hrane dnevno.

KUĆNI UREĐAJ ZA TRETIRANJE OSTATAKA HRANE

Tehnologija koja uz pomoć mikroorganizama ostatke hrane pretvara u kompost bogat nutrijentima. Uz ovaj moderan dizajn možete svojem kućanstvu omogućiti samoodrživost.

Uređaj je predviđen da stoji kao samostalna jedinica uz jednostavno održavanje. Dizajniran na način da sprječava širenje neugodnih mirisa te nema otpadnih voda, odnosno nema ispuštanja onečiščujućih tvari čime doprinosite zdravom okolišu!

Optimalan je za korištenje u kućanstvu, apartmanima, vilama, hostelima, manjih hotelima, restoranima, uredima i slično.

Ovisno o Vašim potrebama postoje uređaji koji mogu obraditi 0,5, 1, 2, 10 i 20 kg ostataka hrane dnevno.

KUĆNI UREĐAJ ZA DEHIDRIRANJE OSTATAKA HRANE

Dehidrator modernog dizajna koji smanjuje količinu ostataka od hrane za 80 % te doprinosi smanjenju stakleničkih plinova na odlagalištima otpada.

Uređaj je predviđen da stoji kao samostalna jedinica uz jednostavno održavanje. Proces dehidriranja hrane traje od 4 do 8 sati pri čemu dolazi do eliminacije klica i bakterija za 99,9 %. Unutarnja temperatura ostaje ispod 50 °C, a ubrzanje postupka dehidriranja omogućeno je cirkulacijom zagrijanog zraka unutar komore. Neugodni mirisi su uklonjeni filtrom obloženim aktivnim ugljenom te nema emisije buke niti ostalih onečišćujućih tvari u okoliš.

Optimalan je za korištenje u kućanstvu, apartmanima, vilama, hostelima, uredima i slično.

Uređaj može biti nadograđen UV sterilizatorom čime se dobiva potpuno higijenski proces.

VRTNI UREĐAJ ZA TRETIRANJE OSTATAKA HRANE

Inovativna tehnologija koja pretvara ostatke hrane u bioplin i tekuće gnojivo. Dnevno je moguće proizvesti dovoljnu količinu bioplina za dvosatno kuhanje.

Uređaj je jednostavan za instalaciju i predviđen je da stoji kao samostalna jedinica. Dizajniran je na način da sprječava širenje neugodnih mirisa.

Uređaj je otpimalan za kućanstvo, kampove, apartmane, vikendice, udaljena mjesta s nedostupnim priključcima struje i plina i slično.

Ovisno o Vašim potrebama postoji više veličina uređaja koje mogu obraditi do 6, 12 i 19 kg ostataka hrane dnevno.